Ратка Јовића 10,
Житковац, 18210

SARADNJA OŠ „VUK KARADŽIĆ“ SA SREDNJOM ŠKOLOM I LOKALNOM SAMOUPRAVOM U CILJU PRUŽANJA PODRŠKE UČENICIMA IZ OSETLJIVIH GRUPA

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ od januara 2020. godine učestvuje u drugoj fazi projekta Zajedno ka srednjoj školi, koji sprovodi Centar za obrazovne politike (COP) uz podršku Dečje fondacije Pestalozzi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Projekat Zajedno ka srednjoj školi naša škola sprovodi od 2017. godine, kada je započela prva faza projekta i kada se škola uključila u pružanje sveobuhvatne podrške učenicima za nastavak školovanja. Škola od 2017. godine sprovodi mere koje su usmerene na pojedinačne učenike iz osetljivih grupa, pruža dodatnu i precizno isplaniranu podršku učenicima kako bi se pripremili za završni ispit i sprovodi aktivnosti u okviru profesionalne orijentacije, sve u cilju uspešnog prelaska iz osnovne u srednju školu.

Rezultati evaluacije prve faze projekta su pokazali da je projekat postigao značajne rezultate – smanjen je broj učenika koji napušta osnovno obrazovanje i povećan je broj učenika koji nastavlja obrazovanje odnosno upisuje srednju školu.

Ipak, rezultati su pokazali i da postoji potreba da se u projekat uključe i srednje škole i lokalne samouprave kako bi se osigurao uspešan završetak srednjeg obrazovanja i osigurala podrška svih važnih učesnika iz lokalne zajednice za nastavak školovanja učenika iz osetljivih grupa.

Cilj druge faze projekta Zajedno ka srednjoj školi je da se učenicima iz osetljivih grupa pruži podrška da uspešno završe osnovnu školu, da nastave obrazovanje u srednjim školama i steknu diplomu srednje škole. Uključivanjem srednjih škola i lokalne samouprave, obezbediće se kontinuirana i usmerena podrška za učenike i na nivou osnovnog i na nivou srednjeg obrazovanja. Naša škola će pružati podršku Biotehnološkoj školi „Šumatovac“ da primene mere i aktivnosti za učenike iz osetljivih grupa i sarađivaće sa lokalnom samoupravom kako bi se i kroz sistemski pristup pružila podrška učenicima i otklonile prepreke na njihovom obrazovnom putu. Lokalna samouprava Aleksinac uključila se u realizaciju projekta zvaničnim sastankom početkom septembra 2020. godine na kom su prisustvovali predsednik opštine Aleksinac, predstavnici naše i Biotehnološke škole „Šumatovac“ i COP.

Projekat Zajedno ka srednjoj školi se sprovodi u 20 osnovnih i srednjih škola sa teritorija Aleksinca, Bečeja, Bora, Žablja, Knjaževca, Leskovca, Niša, Novog Sada, Surdulice i Ćuprije i traje do početka 2023. godine. Više informacija o projektu je dostupno na internet stranici http://cep.edu.rs/dugorocniprojekti