Ратка Јовића 10,
Житковац, 18210

018-887-055
-

Вести 2023.

ПРИМЕНА АФИРМАТИВНИХ МЕРА У ОБРАЗОВАЊУ ЗА УЧЕНИКЕ РОМСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

afirmativne mere u obrazovanju ucenika nacionalne manjine SmallДана 13.06.2023. год. одржана је трибина у основној школи Вук Караџић у Житковцу, тема је била афирмативне мере и стипендије за ученике ромске националне мањине. Организатори су педагошки асистенти Наташа Петровић и Кристина Николић.
У мултимедијалној сали школе дочекали смо родитеље и децу, а о овој теми говорила је Здравка Симић, директорица центра за развој ромске заједнице Амаро дром. У питању је пројекат који спроводи Центар за развој ромске заједнице Амаро дром у сарадњи са Националним саветом ромске националне мањине.
Здравка је презентацијом ближе упознала родите ље са овом темом: ,,Шта су то афирмативне мере и како их остварити?''. Родитељи су показали велико интересовање и имали су доста питања. Поред афирмативних мера Здравка им је објаснила и како могу остварити и ученичке стипендије, које су погодности за ученике који уписују средњу школу али и за ученике који желе да упишу факултет и високе струковне студије.
Овим је доста олакшана одлука ученика који смер желе да упишу у наставку школовања, а и родитељима како би могли финансијски лакше да испрате школовање свог детета.

afirmativne mere u obrazovanju ucenika nacionalne manjine2 Small